הוצאה לפועל – התנהלות מול חייבים
- מדינת ישראל הקימה את לשכת הוצאה לפועל על מנת שתהיה המנגנון המבצע של רשות האכיפה והגבייה בעיקר בכל הנוגע לאכיפה על ההליכים האזרחיים בגביית חובות.
כפי ששומעים בשם הלשכה ("הוצאה לפועל") – חוק ההוצל"פ הביא להקמת מנגנון שלמעשה מוציא לפועל את פעולות הגבייה ומפעיל אמצעים רבים שמטרתם היא להקשות על חיי החייבים כדי להוביל אותם להחזיר את חובותיהם.
טיפ חשוב: קשה מאוד לא לעשות טעויות כאשר פועלים תחת לחץ כבד. פעמים רבות קורה שאנשים לחוצים משלמים סכומים גדולים בלי הבנת המצב ובלי שהתשלום הוביל לשינוי משמעותי בתמונה המלאה. לכן, במקום לפעול במיידי (וכנראה לעשות טעות שתעלה ביוקר) צריך לקחת נשימה עמוקה ולהתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל.
ליווי של עורך דין הוצאה לפועל
למעט גנבים ונוכלים, לאף אחד לא מגיע לחיות חיים שלמים תחת הלחצים העצומים של חובות וריביות, תיקים בהוצאה לפועל בגללם יש עיקולים, הגבלות ועיכוב יציאה מהארץ. כולם יודעים כמה יכול להיות קשה לחיות במדינה שלנו מבחינה כלכלית ולאנשים שנכנסו לחובות בשביל לגדל משפחה, עסק שנכשל או אלפי סיבות אחרות מגיע לחיות אחרת.
חבל להמשיך עוד שנים רבות בהם הריביות ימשיכו להקפיץ את הסכום לשמיים ועוד יותר חבל להמשיך לחיות תחת ההגבלות הנוראיות. ייעוץ חינם של עורך דין הוצאה לפועל מומחה יוכל לכוון אותך לעבר הפתרון המתאים, ללוות במסלול הרלוונטי שיוביל למחיקת החובות בסכום המינימלי וכמובן להסיר מהגב את התיקים בהוצאה לפועל.
לייעוץ ללא התחייבות:
פתיחת תיק בהוצאה לפועל
פתיחת תיק בהוצאה לפועל היא הליך שמתחיל כאשר נושה מבקש לגבות חוב מחייב. התהליך מתחיל בהגשת בקשה ללשכת ההוצאה לפועל, בצירוף מסמכים המעידים על קיום החוב, כגון פסק דין, שטר חוב, או הסכם. הנושה נדרש למלא טופס בקשה לביצוע, לשלם אגרה, ולספק פרטים מזהים של החייב. לאחר פתיחת התיק, החייב מקבל אזהרה ו-30 יום להגיב או לשלם את החוב. אם החייב לא מגיב או משלם, הנושה יכול לבקש מההוצאה לפועל להפעיל אמצעי אכיפה שונים לגביית החוב. חשוב לציין כי פתיחת תיק בהוצאה לפועל היא צעד משמעותי, ומומלץ לחייבים להתייעץ עם עורך דין לענייני הוצאה לפועל כדי להבין את זכויותיהם ואפשרויותיהם.
האמצעים העומדים לרשות הוצאה לפועל
בשביל לנסות לגרום לאנשים לשלם את החובות שלהם במהירות האפשרית, ללשכת הוצאה לפועל יש את היכולת לבצע סנקציות שונות במטרה להכביד על חיי החייב ולגרום לו חוסר נוחות (בלשון המעטה) מעבר להיותו חייב כספים רבים בעזרת שימוש בהגבלות ועיקולים שלא נותנים רגע של שקט בלי דאגות.
עיכוב יציאה מהארץ | עיכוב יציאה מהארץ הוא אמצעי חוקי המוטל על חייבים במסגרת הליכי הוצאה לפועל או חדלות פירעון, שמטרתו למנוע מהם להתחמק מתשלום חובותיהם. למרות שאמצעי זה פוגע בזכות היסוד לחופש התנועה, הוא נחשב חוקי כאשר הוא עומד בתנאים מסוימים, ומידתי לנסיבות החייב. למידע נוסף על עיכוב יציאה מהארץ>> |
עיקול חשבון בנק | עיקול חשבון בנק הוא אמצעי גבייה שמופעל על ידי ההוצאה לפועל כנגד בעלי חובות, המגביל את יכולתם לבצע פעולות בחשבון ומעביר כספים שנכנסים לחשבון לכיסוי החוב. אמצעי זה מוטל לאחר שחולפים 30 ימים מפתיחת תיק ההוצאה לפועל ללא שיתוף פעולה מצד החייב, והוא נחשב לאחד האמצעים הראשוניים והמיידיים ביותר לגביית חובות בישראל. למידע נוסף על עיקול חשבון בנק>> |
עיקול משכורת | עיקול משכורת הוא אמצעי גבייה שמאפשר לזוכה בתיק הוצאה לפועל להטיל עיקול על המשכורת החודשית של החייב. במסגרת זו, הבנק שאליו מופקדת המשכורת מחויב להעביר את הסכום המעוקל לזוכה בכל הפקדה. למידע נוסף עיקול משכורת>> |
עיקול מקרקעין | עיקול מקרקעין הוא אמצעי משפטי המוטל על נכס מקרקעין של החייב, כגון דירה או קרקע, במסגרת הליכי גביית חוב. אמצעי זה כולל רישום הערת אזהרה ברשם המקרקעין (טאבו) ומגביל את יכולת החייב לבצע עסקאות בנכס, מבלי להוציאו מהנכס, במטרה להבטיח את זמינות הנכס לכיסוי החוב. |
עיקול מיטלטלין | עיקול מיטלטלין הוא פעולה משפטית במסגרת הליכי הוצאה לפועל, שבה מוטלות הגבלות על נכסים ניידים של החייב כמו רכב, ריהוט או מכשירי חשמל. הליך זה כולל רישום וסימון הנכסים, איסור על מכירתם או העברתם, ובמקרים מסוימים אף תפיסתם ומכירתם בפועל לשם פירעון החוב. |
הגבלה על חידוש דרכון | הגבלה על חידוש דרכון היא אמצעי שההוצאה לפועל יכולה להטיל על חייבים שלא שילמו את חובם או לא הגישו תכנית תשלומים מספקת. אמצעי זה מונע מהחייב לחדש את דרכונו, ומטרתו לעודד את פירעון החוב. חשוב לציין שהגבלה זו אינה מוטלת באופן אוטומטי, אלא דורשת בקשה מצד הזוכה בתיק ההוצאה לפועל. |
* במקרים נדירים, חייב שלא עומד בתשלום חובותיו או לא שיתף פעולה עם הליכי ההוצאה לפועל עלול לקבל צו מאסר. המטרה של הצו היא להפעיל לחץ על החייב שלם את חובו או לשתף פעולה עם ההליכים.
"שמעתי פעם על איחוד תיקים – זה יעזור?"
איחוד תיקים בהוצאה לפועל מאפשר, כפי שנשמע, לאחד מספר תיקים פתוחים לתיק אחד בלבד. עם איחוד התיקים מקבלים פריסת תשלומים, כאשר הוצאה לפועל דואגים לחלק את הכסף הנושים השונים.
אנשים עם מספר תיקים בוחרים לפנות לאיחוד התיקים בשביל:
1. לבטל עיקולים והגבלות
2. לקבל אוויר לנשימה
בעבר היו מקבלים פריסה לשנים ארוכות קדימה עם החזרים חודשיים קטנים מאוד, דבר שהוביל את הנושים לקבל סכומים מזעריים בלבד ומשך את החובות לתקופה ארוכה מאוד מבלי לפתור באמת את הבעיה.
אנשים לא הבינו כי התשלום החודשי הנמוך לא פותר אותם מבעיית החובות שרק ממשיכה להתעצם עם הריביות.
המדינה ראה לנכון כי דרוש להתבצע שינוי ולאחרונה יצא לאיחוד תיקים חוק חדש. אם בעבר כמעט כולם יכלו לפנות אל הדרך הזו, היום באיחוד התיקים מקבלים פריסה לתקופה קצרה בהרבה. בעקבות הקיצור בתקופת הפריסה, דרך זו אפשרית לכמות מצומצמת יותר אנשים.
איך מביאים לסגירת התיקים בהוצאה לפועל
התיקים נפתחו בגלל חובות, ולכן עד שלא נטפל בחובות התיקים ישארו פתוחים.
אנשים לא תמיד מודעים לכך שבכלל אפשר לטפל בחובות בצורה יסודית ומהירה עם מחיקת נתח גדול מהסכום הכולל ותשלום השארית על פי היכולת הכלכלית, המצב הבריאותי והמצב בבית המשפחה.
במדינת ישראל נכון להיום, יש שני דרכים עיקריות המאפשרות לטפל בחובות ביעילות עד מחיקתם המלאה וסגירת התיקים בהוצאה לפועל:
1. הסדר חובות מול הבנק ונושים אחרים
במרבית המקרים בהסדר חובות כזה משלמים תשלום אחד על חלק מסוים מהסכום הכולל של החובות לטובת מחיקת שאר הסכום וסגירת התיקים בהוצאה לפועל. ניתן לעיתים להגיע לפשרה על דחייה או פריסה נוחה יותר של התשלומים.
2. קבלת הפטר עם חוק חדלות פירעון
מחיקת החובות באמצעות הליך משפטי מסודר שלוקח לרוב כ-4 שנים. כבר מתחילת ההליך רוב העיקולים וההגבלות יוקפאו, למעט צו עיכוב יציאה מהארץ שיבוטל בסוף ההליך עם סגירת התיקים.
מחשבון זכאות להפטר חובות
שאלות נפוצות
את גובה הסכום המדויק לא ניתן לדעת כבר עכשיו מהסיבה שכל אדם מגיע עם מקרה קצת שונה מהאחר. לכן, כדי לקבוע את גובה שכר הטרחה אצל עורך דין הוצאה לפועל צריך תחילה להגיע לפגישת ייעוץ ואחרי הבנת המצב במלואו מקבלים הצעת מחיר רלוונטית.
מיתוס שיווקי של עורכי דין שאמנם נשמע טוב, אבל בפועל הוא לא מציאותי. כדי לבטל עיקולים בהוצאה לפועל צריך לטפל בחובות וזה לא קורה ברגע. הסדרים לרוב לוקחים מספר שבועות ובחדלות פירעון לוקח לפחות כמה ימים עד השגת כל המסמכים הנדרשים להגשת הבקשה ורק אז אפשר לבקש הקפאה של העיקולים מהוצאה לפועל.
כן! יותר מזה, אפילו מומלץ להקדים תרופה למכה ולפעול לטובת סגירת החובות לפני שנפתחים תיקי הוצאה לפועל. למה לחכות ולחיות תחת עיקולים והגבלות?