כאשר אדם מצוי תחת חובות כבדים הנטל המוטל עליו בגין חובותיו לשלם לנושים הוא גדול ביותר. במקרים רבים, נטל זו מביא למעמסה כלכלית ונפשית על החייב, אשר מבקש להביא לפתרון של המצב. במקרים כאלה, ניתן להיעזר בעורך דין מחיקת חובות ולפעול באחד משני הפתרונות האפשריים העיקריים – הסדר חובות וכניסה להליך של חדלות פירעון.
מהו הסדר חובות?
הסדר חובות הוא הוא הליך שבמסגרתו מגיעים להסכם מסוים עם הבנק או הנושים האחרים, להם חייבים כסף.
למעשה, הסדר חובות מול הבנק וכן הסדר חוב מול נושים אחרים הוא עניין מורכב ביותר. במצב זה נדרשים לנהל מו"מ על מנת להגיע למצב בו הנושים מסכימים להתפשר בנוגע לחובות ולסגור אותם לפי ההסדר שהושג.
ישנו אינטרס הדדי של שני הצדדים להגיע להסכמות בעניין החוב. הבנק והנושים האחרים יודעים כי ללא הסדר מסוים בנוגע לחובות לא יוכל החייב לשלם להם את חובותיו, ולכן הם לא יוכלו להשיב לעצמם את הכסף שנתנו.
המשמעות היא כי אף על פי שאין זו סיטואציה אידיאלית מצד הנושים, הם יאלצו לוותר על חלק מחובותיהם כפשרה על מנת שיוכלו להחזיר לעצמם לפחות חלק מהחובות. לכל הפחות, יוכלו הנושים להתפשר ולהסכים להגיע להסדר פריסת תשלומים נוח יותר במסגרתו הם יוכלו לעמוד בתשלומים החודשיים.
במידה והצדדים מגיעים להסכמות, ניתן לפנות לרשם ההוצאה לפועל, בהנחה שהוא מנהל הליכים הקשורים לחובותיו של החייב, ולבקש ממנו להכיר בהסדר החובות ולהסיר את המגבלות החלות עליו (עיקולים, עיכוב יציאה מהארץ וכדומה).
מהו הליך חדלות פירעון?
האפשרות האחרת, עבור מי שהסדר חובות לא מתאפשר עבורו, היא כניסה להליך חדלות פירעון. החוק קובע כי כניסה אל ההליך מחייבת מינימום חובות בסך של ₪166,627.31 (נכון לשנת 2024).
במסגרת ההליך מתמנה נאמן לנכסי החייב, אשר בוחן את הכשירות הכלכלית של החייב ואת היכולת שלו להשיב את חובותיו. בתום הבחינה, מגיש הנאמן דו"ח לממונה על חדלות פירעון, אשר נדרש לקבוע את תוכנית השיקום של החייב. בתוכנית זו נקבע מה גובה החובות שימחקו בהליך.
למעשה, במסגרת תכנית השיקום בוחן הממונה את יכולת הפירעון של החייב, וכן קובע מועד מסוים בו ישוב אל חיים כלכליים נורמליים. החזרה אל חיים כלכליים נורמליים מתרחשת כאשר החייב מסיים את תכנית השיקום והתשלומים בהם הוא חייב במסגרתה, ומקבל עם סיומה הפטר מהחובות אשר עדיין עומדים לו ושאותם לא ישלם עוד.
מעבר ליתרון הברור שבמחיקת החובות בתום ההליך, עוד קודם לכן זוכה החייב ליתרונות משמעותיים. במסגרת הליך חדלות פירעון יכול החייב לבקש מהממונה להסיר את הסנקציות אשר ככל הנראה חלות עליו (בשל הליכים אחרים שהתקיימו בעניינו קודם לכן).
"הממונה רשאי, מיוזמתו או לבקשת הנאמן או היחיד ולאחר שנתן לנושים הזדמנות להשמיע את טענותיהם, להסיר הגבלה אחת או יותר מההגבלות שבסעיף 1421 או לקבוע כי ההגבלה תחול באופן חלקי (בסעיף זה – הסרת הגבלה), אם מצא כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין."
בדרך כלל, סנקציות אלה, דוגמת עיקולים והגבלות פיננסיות אחרות, מטילות מעמסה כבדה ביותר על החייב. במסגרת תכנית השיקום יכול האדם להסיר את הסנקציות ולהתחיל להתנהל באופן חופשי יותר.
מחשבון זכאות להפטר חובות
הסתייעות בעורך דין מחיקת חובות
על כל פנים, הכניסה לאחד משני המסלולים הללו הוא עניין מורכב וכדי לסיימו בהצלחה זה דורש מומחיות.
במסלול הראשון עיקר הקושי הוא לנהל משא ומתן מול גורם מקצועי, אשר הוא בעל מיומנות רבה בניהול משא ומתן מעין זה, ושעל מנת להצליח לשכנע אותו יש צורך במומחיות של הצד השני. כמובן, היכולת של אדם מן השורה לנהל משא ומתן באופן אשר ישרת את האינטרסים שלו בצורה הטובה ביותר היא מוגבלת ביותר. בלשון העם, משא ומתן שכזה הוא פשוט "לא כוחות". לכן, בחירה בהליך זה דורשת הסתייעות בעורך דין מחיקת חובות מומחה בניהול משאים ומתנים.
מעבר לכך, גם במסגרת של הליך חדלות פירעון ישנה חשיבות גדולה להסתייעות בעורך דין. הליך זה למעשה קובע את הפרוצדורות השונות לפיהן יש לפעול, קובע את שלבי ההליך ואת התנאים בהם החייב נדרש לעמוד במהלך התהליך. גם ההתנהלות מול הממונה על חדלות פירעון היא התנהלות אשר מצויה בעיקרה במרחב המשפטי.
כלומר, ההתנהלות במסגרת הליך שכזה דורשת מומחיות משפטית ספציפית בתחום. לכן, המעשה הנכון בעת בחירה בכניסה להליך חדלות פירעון היא בחירה בעורך דין מחיקת חובות מומחה, אשר יוכל לסייע ולנהל את ההליך עבורכם.
אם זה רלוונטי עבורכם, מוזמנים לקבוע שיחת ייעוץ ללא עלות עם עורך דין מחיקת חובות ממשרדנו ע"י לחיצה על הכפתור למטה והשארת הפרטים ליצירת קשר.
לייעוץ ללא התחייבות:
לייעוץ ללא התחייבות:
1.מתוך סעיף 142 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018. לקריאת החוק>>