ההבדל בין חוב מזונות לבין חובות לבנקים ולנושים אחרים
הרגישות לצרכים הבסיסיים של ילדים היא ערך חשוב ביהדות, וכך גם בחוקי מדינת ישראל. בהתאם לכך, במדינת ישראל יש רגישות מיוחדת לנושא של מזונות ילדים. למשל, החובה לשלם מזונות עד גיל 6 היא מעיקר הדין, ואינה תלויה כלל ביכולת הכלכלית של האב: בין אם יש לו כסף ובין אם לאו, עד גיל 6 חייב האב לדאוג לצרכיו הבסיסיים של ילדיו (עד לפני כמה שנים, אז ניתנה פסיקת בע"מ 919/15 המכונה "הלכת השוויון במזונות", זה היה עד גיל 15).
מסיבה זאת, גם כאשר בעלי חובות מגיעים להליך חדלות פירעון החדש ומקבלים הפטר מכלל חובותיהם, מחוב המזונות הם (כמעט) לעולם לא יקבל הפטר.
הבדל נוסף שווה להזכיר הוא שבעבר ניתן היה להוציא לאדם צו הבאה להוצאה לפועל ואף לעצור אותו בגין חוב בהוצאה לפועל. כיום לא ניתן לעשות זאת, אלא אם מדובר באדם שלא משלם מזונות לילדיו.
לחוב מזונות יש מעמד מיוחד. עם זאת, לא אחת קורה שעדיין נמנעים מלשלם: בין אם עקב סכסוך עם הגרושה, בין אם כי לא הייתה יכולת כלכלית לכך, ובין אם מכל סיבה אחרת. במצב זה יכולה האם המשמורנית להגיש תביעה בהוצאה לפועל ולהפעיל אמצעי אכיפה כלפי בעל החוב. אגב, כאשר הזוכה בהליך מגישה את התיק להוצאה לפועל (ולא לביטוח לאומי), רשות האכיפה והגבייה פועלת אקטיבית בהליך, ומטילה עיקולים בעצמה, מבלי שהזוכה תצטרך לפעול בעניין, כמו שקורה בתיקים רגילים.
אם לא משלמים חוב מזונות לאחר פתיחת התיק?
כאשר נפתח תיק בהוצאה לפועל בגין חוב מוזנות, מעבר לקרן של החוב, חיש מהר מצטרפות להן עלויות נוספות כגון ריבית על הקרן, הוצאות אכיפה, אגרות ומה לא.
במצב כזה, הופך החוב לכבד הרבה יותר, ובעלי החובות נכנסים לבעיה כלכלית ומשפטית אפילו גדולה יותר. מה ניתן לעשות?
1. לשלם את החוב
האפשרות הראשונה היא לכאורה לשלם. אולם במצבים רבים תשלום היא פשוט אינה אפשרות ריאלית. כאן בעל החוב עומד בפני שלוש אפשרויות עיקריות: פריסה, הפטר או הסדר.
2. לקבל הסדר חוב מזונות מביטוח לאומי
בהסדר מקבלים פריסה לתשלומים של חובות העבר (כלומר, סה"כ המזונות שלא שולמו עד כה). כאשר אם לא תינתן פריסה שכזו, בעל החוב יגיע למצב כלכלי כל כך קשה, עד שניתן לומר שהוא יתמוטט כלכלית. כך יכול בעל החוב לשלם תשלום חודשי קטן וזאת לצד תשלום דמי המזונות אותם ממילא חייב לשלם.
3. לקבל הפטר חוב מזונות בחדלות פירעון
אפשרות אחרת ונדירה יותר היא קבלת הפטר בהליך חדלות פירעון. מצב זה אפשרי רק כאשר בעל החוב לא נמצא רק במצב כלכלי קשה, אלא גם עם לקות בריאותית כזו או אחרת שמונעת ממנו לממש את כושר ההשתכרות שלו. לחילופין, הפטר כזה יכול להינתן אם יש אינדיקציה לכך שהאם יכולה להסתדר גם אם לא יוחזר חוב המזונות המלא. עם זאת, מדובר במצבים חריגים, ולרוב לא מקבלים הפטר לחוב מזונות.
הסדר חוב מזונות עם פשרה בין הצדדים
במקרים בהם לבעל חוב המזונות יש אפשרויות משפטיות אחרות שהוא יכול למצות, וכאשר ההנחה היא שברוב המקרים, עדיף לשני ההורים שהאב יוכל לעבוד, לפרנס את עצמו ולשלם בזמן, יכולה להיות אפשרות להגיע להסדר בין הצדדים על חוב מזונות.
אפשר להגיע להסדר מזונות שכזה באמצעות קשר ישיר עם שיח בין הצדדים, או באמצעות ליווי של עורך דין הסדר חובות שיעזור בתהליך וינהל את המשא ומתן מול המייצגים של הצד השני.
בהסדר שכזה המבטא פשרה מסוימת בין הצדדים, בו הזוכה מסכימה לפריסה נוחה לתשלומים ואולי לוויתור מסוים על חלק מהתשלומים, שני הצדדים יכולים להמשיך הלאה בתקווה להסתדר בהמשך הדרך בצורה מיטבית יותר.