מחיקת חובות עם חוק חדלות פירעון
חוק חדלות פירעון החדש שינה את המשוואה עבור בעלי חובות למיניהם, ויצר איזון משפטי חדש. אם בעבר בעלי חובות היו נשארים בהליכי חדלות פירעון לתקופה שנראית כמו נצח, מאז נכנס החוק לתוקף, לבעלי חובות יש אפשרות אמיתית למחיקת חובות בהליך שתחום בזמן סביר.
עם זאת, גם כאשר נכנסים למסלול של חדלות פירעון וקבלת הפטר חובות, ישנם חובות שאי אפשר למחוק, והם אינם "ברי הפטר". באופן מילולי, החוק מחריג שלושה סוגים של חובות:
1. חוב מזונות
2. חוב שהוא תשלום עונשי
3. חוב שנוצר בדרך מרמה הנובע מעבירת מין או אלימות חמורה
הרציונל לכל אחד מהם הוא ברור. למשל, המדינה שלנו מגוננת על אמהות חד הוריות וילדיהם, ולכן היא מבקשת לוודא ככל האפשר שתשלומי המזונות ישולמו לצרכי מחייתם של הילדים. כמו כן, מצב של תשלום עונשי או חוב שנוצר בדרך מרמה פלילית, נועד למנוע מצב שבו חוטא ייצא נשכר מחטאו, ויימנע מתשלום פיצויים במצב שבו בוצעה עבירה.
אולם מה לגבי חוב למס הכנסה?
בניגוד לשכירים אשר משלמים מס הכנסה דרך המעסיק שלהם באמצעות מה שמכונה ניכוי במקור, עצמאים צריכים לדווח על ההכנסות שלהם, ולאחר מכן לשלם לפי שומת המס שנקבעה להם בעקבות הדיווחים. לכן כאשר עסקינן בחוב למס הכנסה, לרוב מדובר בעצמאים שנקלעו לבעייה תזרימית.
בכל הנוגע לקבלת הפטר חובות, ראינו שחוב למס הכנסה אינו נכלל ברשימת החובות שאינם ברי הפטר. כלומר, האם חוב למס הכנסה הוא בר הפטר? תיאורטית כן. בפועל, סעיף 234 לחוק חדלות פירעון קובע רשימה של חובות, שבעת פירעון חובות לפי חוק חדלות פירעון, הם מוגדרים חובות בדין קדימה, וביניהם חוב לרשויות המס.
לפי סעיף 234(א)(2) לחוק חדלות פירעון, חוב למס הכנסה יהיה קודם בסדר הפירעון אפילו לחוב מזונות (הרציונל הוא שכביכול המדינה אינה "נושה וולונטרי", ולא בחרה להתקשר בהסכם כלשהו אפריורית עם בעל החוב). מה שאומר בפועל שבעלי חובות אינם יכולים לקבל הפטר, מבלי לשלם את החוב שלהם למס הכנסה, שהרי תמיד קבלת הפטר כרוכה בתשלום כלשהו, ולו כדי להוכיח תום לב בהליך. אז מה בכל זאת עושים בעלי חובות עם חוב למס הכנסה?
כיצד מבצעים מחיקת חוב למס הכנסה
אם כן, כאשר בעל חוב מעוניין לקבל הפטר במסלול של חדלות פירעון, עליו לפתור קודם את הנושא של חוב למס הכנסה. ראשית, חשוב לטפל בנושא החוב, גם אם מס הכנסה טרם החלו בהליכי הגבייה: אם בעל חוב רוצה להיכנס למסלול של חדלות פירעון, עליו לתת שיקוף מצב אמיתי בדבר מצבו הפיננסי, וזאת לרבות פיגור בתשלומים למס הכנסה.
אם מדובר בחוב שנכלל כבר במצבת החוב הכוללת, יש לתת קדימות לטיפול בנושא החוב למס הכנסה, בין עם על ידי השגת מימון חיצוני לפירעון החוב ובין אם בדרך אחרת. עם זאת, יש לציין כי עורך דין מנוסה בטיפול בבעלי חוב בהוצאה לפועל, יכול לעשות לא מעט עבור בעלי חוב למס הכנסה.
במצבים מסוימים, ניתן אף להגיע באמצעות משא ומתן להפחתת רכיבי הריביות על התשלומים, ולעיתים הפחתת החוב על הקרן עצמה. עם קריאת מצב נכונה, ובאמצעות עורך דין מומחה להסדרי חובות שממפה את כל ההתחייבויות הכספיות של בעל החוב, ניתן להגיע לפתרון גם במישור של החוב למס הכנסה, שהוא כאמור חוב המאפיין עצמאים רבים שנקלעו לקשיים כלכליים.